Mi a különbség jó és rossz adósság között?


Robert T. Kiyosaki pénzügyekkel és befektetésekkel foglalkozó best seller író szerint, egy hitel lehet eszköz vagy forrás, és ez alapján jó adósság vagy rossz adósság.

Az eszköz olyan dolog, ami pénzt tesz a zsebedbe. Például egy ház, amit bérbe adsz, és ha a bérleti díj magasabb a fenntartási költségeknél, akkor ebből nyereséged lesz, tehát a ház ebben az esetben eszköz. Ha hitelből vetted ezt a házat és a bérleti díj fedezi a törlesztő részleteket, és még marad is pénzed, akkor a hitel eszköz, mivel közvetetten pénzt tesz a zsebedbe. Eszköz lehet egy cég vagy egy hálózat is, ami pénzt tesz a zsebedbe.
A forrás pénzt vesz ki a zsebedből. Forrás lehet egy ház, egy autó egy hitel is, aminek havi költségei vannak, és ezek magasabbak annál, mint amennyi pénzt hoz az adott dolog.

A jó adósság olyan, amit más fizet vissza helyettünk, a rossz adósságot mi magunk fizetjük vissza verejtékes munkával.
Fontos, hogy amikor hitelt veszünk fel, találjunk egy eszközt, amiből finanszírozzuk, és abból fizetjük a részleteit. Az eszköz lehet egy olyan passzív jövedelemforrás, amit egyszer létrehozunk, de nem kell benne nap mint nap dolgoznunk.
Jók például a bérbe adható ingatlanok. A bank adja a hitelt, de a bérlők fizetik vissza helyettünk.

A témáról bővebben lehet olvasni Robert T. Kiyosaki Adósság kalauz című könyvében, ami megjelent a Bagolyvár Könyvkiadónál.